Schoolkampen

Een impactvol schoolkamp

Volledig verzorgde, op maat gemaakte en avontuurlijke schoolkampen voor voortgezet onderwijs en hoger.

Schoolkampen en meerdaagse programma’s

 

Een impactvol schoolkamp dat meer is dan gewoon een weekje weg: dat is waar Buitendoor voor gaat. Tijdens onze volledig verzorgde en op maat gemaakte programma’s zetten wij buitensport in als middel om een fantastisch avontuur te beleven, om een klas dichter bij elkaar te brengen, om de sfeer te verbeteren, om de jongeren te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling en om wellicht een koppeling met het curriculum van de leerlingen.
Door onze uitgebreide ervaring en kundige, enthousiaste begeleiders weten we van elk schoolkamp een unieke ervaring te maken.

Onze manier van werken

Elk schoolprogramma is op maat gemaakt. In overleg met de mentor bepalen we vooraf de doelen van het kamp en kijken we vervolgens welke activiteiten hieraan bijdragen. De mentor weet daarbij wat er speelt in de klas, wij brengen onze expertise in op het gebied van buitensport en groepsprocessen. Op die manier geven we het kamp samen vorm.

 

Tenzij een school anders wil nemen wij de gehele organisatie van het programma op ons, uiteraard in nauwe afstemming met het docententeam. Tijdens een kamp zijn onze vrijwilligers 24 uur per dag betrokken bij het programma, dus niet alleen bij de buitensport activiteiten, maar ook in de vrije tijd, tijdens koken en bij het avond programma. Daarin streven we naar een gezonde samenwerking met het betrokken docententeam, want als we de jongeren iets bij willen brengen over samenwerking zullen we daar zelf het goed voorbeeld in moeten geven. Vaak vinden ook de docenten het leuk om een gedeelte van het programma voor hun rekening te nemen en dat juichen we alleen maar toe.

 

Afhankelijk van de doelen kunnen er meer of minder trainingselementen naar voren komen tijdens de week. Dit kan variëren van een week die vooral om de gezelligheid en fun gaat, tot aan een week rondom bijvoorbeeld communicatiestijlen, ervarend leren of ‘comfort-stretch-panic’.

 

Binnen onze programma’s maken we regelmatig gebruik van internationale vrijwilligers waarmee ook intercultureel leren een onderdeel van een kamp kan zijn. In onze manier van werken zitten we veel buiten en vaak midden in de natuur. Daarom dat we daar met respect mee omgaan: we eten zoveel mogelijk biologische producten en streven ernaar het terrein schoner achter te laten dan we het aantroffen.

 

Om de impact van het kamp te vergroten bieden we bovendien de mogelijkheid om vooraf en/of achteraf langs te komen op school en thematiek die speelt binnen de klas(sen) bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen. Ook kunnen we onze programma’s zo inzetten dat gedeeltes van het leercurriculum aan bod komen of dat ouderejaars betrokken (en begeleid) worden bij de organisatie van het kamp.

Veiligheid

Heb je het over buitensport en over werken met jongeren, dan heb je het over veiligheid. Veiligheid zit in de kern van onze organisatie en is daarom ook één van onze kernwaarden. Onze vrijwilligers hebben diverse trainingen gehad waarin veiligheid en veiligheidsbewustzijn naar voren komen. Alleen iemand die de juiste trainingen heeft gevolgd kan als eindverantwoordelijke een risicovolle activiteit begeleiden. Bovendien zijn wij aangesloten bij Stichting Veilig Werken in de Buitensport (SVWB).

Tegelijkertijd betekent veiligheid niet dat we geen spannende dingen doen. We leven in een maatschappij waarin in toenemende mate elke vorm van risico wordt gemeden. Zeker voor de doelgroep waar wij mee werken is het opzoeken van grenzen en het aangaan van risico’s één van de essentiële elementen in hun ontwikkeling. Binnen onze programma’s kiezen wij er daarom voor om op een gecontroleerde manier uitdagingen aan te gaan en juist met elkaar in gesprek te gaan over wat de risico’s zijn en hoe we hier op een veilige manier mee omgaan, in plaats van ze allemaal uit de weg te gaan.

Voor wie?

Stichting Buitendoor richt zich met haar schoolaanbod op voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Het programma wordt altijd in samenwerking met de school samengesteld zodat de focus van het kamp goed aansluit bij de wensen van de school. Een werkweek in de Ardennen voor derdejaars van een middelbare school vraagt namelijk iets anders dan een studieweek voor een groep HBO Jeugdzorg.

Locaties

We zitten veel in de Belgisch/Franse Ardennen nabij Gedinne, en natuurlijk op ons eigen terrein, Kamp Buitendoor, op de Veluwe. Beiden zijn rustige locaties midden in de natuur waar je als groep op jezelf bent aangewezen en waar volop (buitensport) activiteiten mogelijkheden zijn.

 

Als u zelf al een locatie in gedachten hebt, en nog ondersteuning nodig hebt bij de invulling van het programma zijn wij flexibel genoeg om ons daar op aan te passen.

Mogelijke programma-onderdelen

Het programma wordt samengesteld samen met de school o.a. op basis van de doelen en het beschikbare budget. Een kleine greep uit mogelijke activiteiten: Klimmen en abseilen, Bivak, Hiken, Boomhut bouwen (uitsluitend op Kamp Buitendoor), Teambuildingsopdrachten, Mountainbiken, Koken op Kampvuur, Bosspellen, Vlot varen, Theateravond, Sport & Spel en natuurlijk elke avond een kampvuur.

Interesse?

Neem contact op met ons voor een nadere kennismaking, het bespreken van uw wensen en een offerte op maat.