LEREN IN DE NATUUR

LEREN IN DE NATUUR

blog LEREN IN DE NATUUR

Jongeren een ‘duurzame leeromgeving’ bieden, staat in onze visie vermeld. Maar hoe ziet zo’n leeromgeving er dan uit? En waarom zouden we dat willen? Wat is de kracht van ervarend leren? En waarom vinden bijna al onze programma’s buiten plaats? Dat is niet alleen omdat mountainbiken nou eenmaal beter lukt buiten…

Gelukkig zijn wij niet de enigen die in de positieve werking van een duurzame leeromgeving in de natuur geloven. Er zijn al veel onderzoeken gedaan, en er zullen er nog velen volgen die de voordelen van buiten leren onderschrijven. “Learning is experience. Everything else is just information”, zei Einstein ooit.

Voor kinderen is de natuur een plek waar ze vaardigheden kunnen ontwikkelen, toepassen en versterken. (1)

Uit recent onderzoek uit Japan blijkt ook nog eens dat buiten zijn en in contact met de natuur staan een stress en bloeddruk verlagend effect heeft. Daarmee verkleint het ook de kans op vlucht en vecht reacties. (2) Daarmee draagt het bij aan een samenwerkende sfeer in de groep (klas) en daarmee aan het lerend vermogen van de groep als geheel.

Veel scholen ontwikkelen zich de komende jaren richting digitale leerplatformen. Daar staan tablets, multifunctionele ruimtes en werken aan projecten centraal. (3) Hiermee is echter nog niet altijd de verbinding gelegd tussen wat we leren op school en hoe we moeten functioneren in de maatschappij. Juist door samen op te trekken in een inspirerende omgeving met uitdagingen voor het grijpen wordt persoonlijke groei en ontwikkeling als in een snelkookpan versneld. Het effect van één week in de natuur heeft een blijvende werking op een groep. Kinderen en jongeren zien kans op de positieve effecten voort te bouwen, zeker als ook de docent of mentor hier een vervolg aan geeft. Er is niets tegen een digitale leeromgeving. Er is wel wat tegen alleen naar de natuur te kijken op een schoolbord en er over leren zonder te ervaren.

Door ervarend leren in de natuur brengen we jongeren dichter tot elkaar, werken we aan een samenwerkende sfeer in de klas, bieden we jongeren de kans vaardigheden toe te passen en te verbeteren. Ook is er ruimte voor feedback in een veilige omgeving, dit leidt weer tot persoonlijke groei en ontwikkeling.

Op dit moment is Buitendoor bezig met de ontwikkeling van een duurzaam kampterrein  op de Veluwe (https://www.facebook.com/kampbuitendoor). Dit wordt DE plek waar jongeren ervarend kunnen leren in een natuurlijke omgeving. Lees meer over Kamp Buitendoor.

Kom jij straks ook een kijkje nemen bij ons klaslokaal van de 21e eeuw?

 

1: http://classroominnature.weebly.com/why-consider-outdoor-classrooms.html
2: http://www.theoptimist.nl/daily/2015/03/04/minstens-eens-per-maand-de-natuur-in-is-goed-voor-je-imuunsysteem/
3: http://duurzaamonderwijs.com/2014/04/02/het-klaslokaal-van-de-21ste-eeuw-techno-of-outro/
4: http://www.poshseven.com/the-outdoor-classroom.html (afbeelding 1)
5: https://krachtervarendleren.wordpress.com (afbeelding 2)